Direktlänk till inlägg 19 januari 2009

Utsövd fungerar det bättre

Av Valle Vagabond - 19 januari 2009 12:48

M:

Visst vet jag att hunden speglar hur jag mår. Men förundras ändå över att det kan var sådan skillnad på dagar och andra dagar!

 

Så klart att hunden är en egen individ också, med känslor och egna nedvärvda och förvärvade egenskaper, men mycket av hundens sätt och beteenden, verkar vara reaktioner på hur jag och andra människor runtomkring hunden är. När jag är nöjd, lugn, avspänd och utsövd, så blir hunden tryggare och stabilare.

 

Precis som i alla andra relationer, får man inse sin egen påverkan och sitt ansvar, men också inse att icke önskvärda beteenden hos andra inte på något sätt försvinner för att jag börjar lasta mig som ansvarig för dem. Skuldkänslor ger ingen positiv kraft.

 

Valle är en glad och framåt hund. Oftast väldigt nöjd och vänlig och nyfiken och social. Han älskar att leka och tycker om att kela.

 

Men han har andra egenskaper också, som kan vara svårare att hantera: Han drar när han vill komma framåt till någon eller något han vill ha. Och han hoppar upp på mig och nafsar, när han inte får det han vill.

 

Jag tror att vi med träning kommer att få bukt med det värsta dragandet. Idag lyckades jag hålla hans koncentration att gå fot (med massor av korv givetvis!) fastän han så gärna ville dra och springa fram och hälsa på en äldre kvinna, som kom gående med stavar på vägen framför oss. Jag lyckades också få honom att sätta sig bredvid mig innan han fick tillåtelse att hälsa på henne. Och han fick bara hälsa en liten stund, eftersom jag tror att damen egentligen inte gillar bökiga Valle-hälsningar.

 

Det gick bra. Allt kändes vänligt och avspänt. Men, då satte hans andra knäppbeteende igång: han börjar hoppa på mig och nafsa i mina armar och kläder. (Jag tolkar det som om att det sätter igång när han blir hindrad och inte får det han vill). Men, tack och lov så kunde jag få honom att sluta på några sekunder och han fick massor av beröm.

 

Jag är jätteglad för att det gick så bra!

Och det korta hoppet upp på mig, var den enda lilla incident som inträffade på hela långpromenaden! Jag gick med honom först i koppel en lång väg och sedan lös i skogen. På hemvägen gick han kopplad igen och han har nästan inte dragit alls (jag stannar och väntar när han drar och går inte vidare förrän han tittar på mig).

 

Kanske "träningen" visar resultat ändå. Jag blir alltmer hoppfull och glad. Och Valle var också  NÖJD och glad när han kom in till dagens första mål mat.

 

Tack för denna fina start på dagen!!!

 

 
 
Filifjonkan

Filifjonkan

19 januari 2009 13:33

Hej Valle vagabond och matte. Åhå är du en busig hund emellanåt Valle? Ja då får ju matte lära dig ordentligt och det ser jag ju att hon gör. Svårt med stora stark hundar som drar de orkar ju släpa med sin matte med nästan. men Valle korv det får man om man är duktig.Gillar du korv så är det bäst att vara duktig hund. Hoppas din matte mår bra och ser fram mot våren precis som Filifjonkan gör.Puss på din nos Valle hihi där hann du inte med va! :))

http://filifjonkan-se

 
Åsa

Åsa

19 januari 2009 15:39

Klart att man blir duktigare av att träna! Både hunden och föraren!

http://ettlitetkatteri.bloggagratis.se

 
Ingen bild

malte o snoki

19 januari 2009 18:08

klart ditt slit gett resultat! grattis, va kul! sug i dig o njut!

 
Myrras matte

Myrras matte

19 januari 2009 19:13

Bra att det går framåt ändå! Det kan ju vara så där - två steg fram och sen ett tillbaka. Det blir nog bra till slut. All träning lönar sig ju!

http://hundenmyrra.blogspot.com

 
molle

molle

19 januari 2009 19:58

efterlysning på min blogg..hjälp

http://bobmarleys.wordpress.com

 
Lena,Moa och Maiko

Lena,Moa och Maiko

20 januari 2009 07:50

Bus-Valle! Du måste vara snäll med din matte, men det är roligt att höra, att du börjar ta mer hänsyn till henne och inte drar så mycket! Du är visst i ordentlig slyngelålder nu?... Matte kommer nog att skratta gott åt den om något år, tror vi. Alla ska vi ju igenom den där besvärliga tiden.

http://nysvansat.blogspot.com

 
Ingen bild

Valle i slyngelåldern Vagabaond

20 januari 2009 12:48

Ja, dom säger så. Att jag är i slyngelåldern .... Inte vet jag, men det bara spritter i kroppen på mig och jag måste busa ....

 
Tuna

Tuna

20 januari 2009 16:04

Hur länge pågår slyngelåldern tro??
Jag är nog fortfarande där.

http://www.tuna08.blogspot.com

 
Paula i pörtet

Paula i pörtet

21 januari 2009 09:29

Hej! Tittar på när ni klickertränar och tycker det går jättebra! Problemet är ju att det blir mycket svårare när det finns en massa yttre påverkan, dvs, annat som distraherar och intresserar en unghund mera. Jag kan tyvärr inte påstå att jag fick så bra ordning på min rottis begär att hälsa på alla, men med åldern kom ju dock visdomen och hon slutade nog med det så småningom. Vi hade små barnbarn då, så ibland var vi tvungna att stänga in hunden när de kom på besök annars fällde hon ner dem i sin iver att hälsa. Sen när ungarna satt sig ner fick hon komma ut och hälsa fint.
Rottisen var vår första hund och ärligt sagt så gjorde vinog en massa misstag i hennes uppfostran. Men, hon var världens goaste i alla fall!
Lycka till!

http://paulaz.se

 
Ingen bild

Valle Vagabonds matte

21 januari 2009 15:54

Tack snälla Paula för ditt svar. Roligt att du kom in här på vår sida!
Ja, vi är ju också förstahundsägare och kanske skulle man valt en "lättare" hund egentligen.
Men, precis som du älskade din hund, så älskar ju vi Valle. Hur bökig han än är ....
Man får fortsätta att träna och träna. :-)


 
Filifjonkan

Filifjonkan

21 januari 2009 15:54

Hej Valle och matte. Hoppas allt är bra och att det är lika vackert på era träd som här just nu De är frostinkapslade du vet så där vitt inklädda. Men kallt är det också j här Har matat fåglarna idag igen. Har du kök åt dina småfåglar i ditt fina fågelhus? Mitt får jag fylla varje dag nu. Fåglarna äter mig ur huset snart. Puss på nosen Valle:och ha en skön eftermiddag.

http://filifjonkan-se

 
Ingen bild

Valle Vagabond

21 januari 2009 15:55

Ja, vadå slyngel, Tuna? Man är ju den man är. Det är ju människornas problem om de inte vet hur de ska hänga med i våra svängar.
PUSS!

 
Ingen bild

Valle Vagabond

21 januari 2009 15:58

Hej Filifjonkan!
Klart vi matar fåglar här!
M. fyller på i fågelhuset så ofta det behövs. Jag tycker att det är kul att titta på fåglarna när de kommer på besök. Men jag har sett att traktens katter också är väldigt intresserade ...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Valle Vagabond - 18 juli 2010 20:45

Ooops. Glömmer av mina obligations ... Har visst inte rapporterat något på bloggen sedan midsommar ... Sorry kompisar!   Här i Valleland är det mycket utomhustillvaro i juli. Jag sitter inte inne med tassarna på tangentbordet särskilt ofta, men l...

Av Valle Vagabond - 29 juni 2010 22:24

Nu var det längesedan jag var härinne på min egen blogg och nosade. Har haft fullt upp med annat. Gäster nämligen! M:s barnbarn från Småland.        De gillar hundar. Och de gillar mig! Jag har fått klappar och midsommarkrans runt halsen och ...

Av Valle Vagabond - 17 juni 2010 22:24

Det händer mycket nu i Valleland. Hit kommer en snickare var och varannan dag och bygger altan och lite annat i trädgården. Jag ligger på min bro och bevakar att det går rätt till och att han jobbar bra! Snyggt ska det ju bli. Och det blir det ocks...

Av Valle Vagabond - 10 juni 2010 16:45


Jag har en favoritplats numera. På bron. Här älskar jag att vara. Här kan jag sova, vila och spana in alla som går förbi Vallehuset. Min M. brukar ha dörren öppen så att hon hör mig inifrån. Som idag, när hon ligger sjuk. Då hör hon hur det ra...

Av Valle Vagabond - 8 juni 2010 16:30

Vanligtvis går vi LÅNGA promenader, M. och jag. Antingen i skogen eller på byavägarna. Nu är det bra om  hon har med sig vattenflaska med skål till mig också, för det är rätt så varmt ...        Och man kan bli törstig efter att ha passerat kor...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21 22 23 24 25
26 27
28
29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards